Orkiszowe ciasto z wiśniami.

Jak juz części pisałam postanowiłam spróbować zmienić ulubione dania na takie bardziej fit :-) tym razem ciacho... zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej a zamiast cukru ksylitolu czyli cukru z kory brzozy. Ciasto jest lekkie, biszkoptowe...u mnie z wiśniami ale mogą to być wasze ulubione owoce...

Składniki:
- 3 szkl mąki orkiszowej
- 5 dużych jajek osobna żółtka i białka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 szkl oleju
- 1/2 szkl mleka
- 3/ 4 szkl ksylitolu

- wiśnie lub inne owoce lub konfitury.

Żółtka ucieramy z ksylitolem na białą, puszystą mase. Wsypuje przesianą mąkę i  proszek do pieczenia oraz dolewam olej i mleko. Miksuje do połączenia składników. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Musi być dość gęste by owoce nie wpadły do środka. Układam owoce lub konfiture. Gotowe ciasto wsrawiam do pieca na 35 min w 180 st C. W tym czasem białka ubijam. Pod koniec ubijania dodaje po łyżce ksylitolu - około 4 łyżki. Nakładam na ciasto puszyste obłoczki z piany. Dopiekam 10-15 min. Smacznego

Komentarze

Popularne