Hummus

Postawiłam ostatnio na troszkę zdrowsze odżywianie...idę z Oliv na zakupy a tam cieciorka...kupuje, wracam do domu i ?! Nie wiem co z nią zrobić. Hm... hummus... jadłam kupny ale gdyby tak zrobić samej. I zrobiłam... wyszedł cudowny i będzie częstym gościem na naszym stole. Polecam

Skladniki:
- 3/4 szkl ciecierzycy u mnie suchej ale może być także ciecierzyca z puszki
- ząbek czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szkl przedotowanej chłodnej wody
- pasta tahini a gdy jej nie mamy 5 łyżek sezam i oliwą z oliwek
- pieprz, sól, słodka papryka, papryka chili

Ciecierzyce zalewam 2 szklankami zimnej wody i zostawiam na noc. Rano przepłukuje ją i wstawiam do gotowania. Gotuje na małym ogniu, pod przykryciem około 1,5 godziny. Sezam wsypuje na suchą i rozgrzaną patelnie. Praże na złoty kolor. Wsypuje do blendera. Miksując podlewam oliwą z oliwek aż stworzy się gładka pasta - tahini. Wrzucam ząbek czosnku, sok z cytryny i trochę ugotowanej i przestudzonej cieciorki. Podlewam wodą i oliwą. Ponownie dosypuje cieciorke. Miksuje na gładki krem. Dzielę na dwie części i doprawiam. Jedna część solą i pieprzem a druga papryka.

Pycha. Smakuje super na kanapkę i z warzywami jako dip.

Komentarze

Popularne