Chleb pełnoziarnisty z żurawiną.

Bardzo polecam wszystkim wypiekanie chleba w domu...nie trzeba mieć do tego wypiekaczy ani super pieców a zapach który unosi się po całym domu nie ma sobie równych. Chleb można przygotować wieczorem a upiec tuż po przebudzeniu. Gorący chleb, świeże masło, miód i weekendowe śniadanie gotowe...

Skladniki:
- 3 szkl mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka świeżych drożdży
- 1/2 szkl oliwy z oliwek
- 1/2 szkl kefiru
- 1 szkl cieplej wody
- 1/2 szkl suszone żurawiny
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo garść słonecznika, sezamu, płatków owsianych i szczypta czarnuszki.

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Wszystkie składniki łącze ze sobą. I odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Foremke, u mnie jest to keksówkę, natłuszczam oliwia a dno wysypuje płatkami owsianymi. Wypełniamy ciastem i znowu odstawiam do wyrośnięcia. Może to być pół godziny ale można pozostawić na noc. Piec 40-45 nim w 180 st C. Polecam z hummusem

Komentarze

Popularne