Tęczowy tort urodzinowy.

To już szóste urodziny naszej zwariowane Oliwki...aby zrobić niespodziankę fance MSP i Rainbow Dash postanowiłam zrobić tęczowy tort. Efekt niesamowity. Goście zaskoczeni...a samo wykonanie nie było wcale aż tak trudne. 

Składniki na 1 biszkopt:
- 2 duże jajka
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 500g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
Składniki na poncz:
- 3/4 szkl wody
- sok z 1 cytryny
Jajka z cukrem ubić na jasną i puszystą mase. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła. Dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.
Tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 160 st C przez około 20  minuty lub do suchego patyczka.
W taki sam sposób upiec 5 pozostałych kolorowych blatów. Razem 6 kolorów.
Składniki na krem powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodać serek mascarpone i ponownie ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, skórkę  oraz sok z cytryny.
Wykonanie:
Poszczególne blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem smietanowym:
- blat fioletowy - niebieski - zielony - żółty - pomarańczowy - czerwony.
Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym (u mnie połowa kremu z małym dodatkiem różowego barwnika).
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Komentarze

Popularne