Babka nie tylko Wielkanocna.

Tuż przed Świętami Wielkanocnymi udało mi się zdobyć, pięknie wydaną, książkę ze słodkimi przepisami z Lidla. Postanowiłam zrobić babkę Wielkanocą. Podejrzałam więc przepis z książki i trochę go zmodyfikowałam a babka wyszła przepyszna. Wilgotna, lekka i cudownie słodka. Zapraszam do wypróbowania.

Skladniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki maku

Polewa:
- 1 szkl cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropli cieplej wody

Margarynę oraz masło lekko roztopuszczamy. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy by powstała lekka i jasna masa. Wbijamy po jednym jajku i nadal ucierajac.  Dodajemy przesianą mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Dzielimy ciasto na trzy części i dodać do jednej kakao do drugiej mak. W zależności jak chcemy by wyglądała babka nakładamy kolejne masy do foremki. Pieczemy około 45 min w 180 st.C. do suchego patyczka.

Po ostygnięciu mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Lukrujemy babkę. Dekorujemy np. kolorowymi posyp kami. 

Smacznego !!!

Komentarze

Popularne