Łódeczki z mięsem mielonym - Pide.

Pide to taka "włoska pizza" po turecku. Przepis zaczerpnięty z gazetki Biedronki i troszkę przerobiony. Prosty i smaczny więc zapraszam do wypróbowania.
Skladniki:
Ciasto:
- 3 szkl mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży suszonych 7 g
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl ciepłej wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Farsz:
- 2 opakowania mięsa mielonego po 500g
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 papryka czerwona
- przyprawy: sól, pieprz, piramidka smaku do zupy pomidorowej Mikado od Lidla.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać.  Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto oprószyć maka, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwie bądź oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż mięso będzie brązowe. Dodać paprykę pokrojoną kostkę i smażyć razem, aż papryka nieco zmięknie. Na końcu dodać pomidory i przyprawy. Gotować razem jeszcze przez chwilę.  
Ciasto podzielić na części. Każdą część rozwałkować, tworząc podłużne placki. Na środek nałożyć warstwę farszu. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak aby nasze pide przypominało łódkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego! 

Komentarze

Popularne