Tarta cytrynowa





Składniki:
2 żółtka
120 g mąki pszennej (typ poniżej 450)
80 g zmielonych migdałów
100 g zimnego masła
szczypta soli
50 g drobnoziarnistego cukru
2 łyżki oleju
4 wyszorowane i sparzone wrzątkiem cytryny
100 g drobnoziarnistego cukru
3 jajka
3 żółtka
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
50 g zimnego masła
2 łyżki oleju




Składniki na ciasto, łączę ze sobą, jak najkrócej ugniatając. Formuje kulę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmuje ciasto i rozwałkowuje na podsypanej mąką stolnicy. Rozkładam w formie do tarty. Widelcem nakłuwam spód. Na wierzch kładę folię aluminiową i wysypuje na nią fasole. Wstawiam tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Zdejmuje folię i wstawiam tartę ponownie do piekarnika. Piekę, aż się ładnie przyrumieni. 
Do miski zacieram skórkę z jednej cytryny. Ze wszystkich cytryn wyciskam sok i wlewam do miski. Dodaje jajka, żółtka, cukier i mąkę i wszystko mieszam trzepaczką. Przelewam do rondelka i podgrzewam cały czas mieszając. Zagotowuje, zmniejsz ogień, gotuje 3 minuty,  mieszając, aby krem się nie zważył. Zdejmuje z ognia i mieszając dodaje kawałeczki masła. Wlewam olej i wszystko dokładnie wymieszam.
Wylewam krem cytrynowy na tartę. Odstawiam do lodówki.

Komentarze

Popularne