Biszkopt z masą śmietanową i truskawkami


Dzisiaj podzielę się z wami wyjątkowo łatwym i szybkim przepisem na ciasto. Idealne gdy zaczyna się okres na owoce sezonowe. Moje jest z truskawkami ale pomysłów na to ciasto możecie mieć wiele...borówki, maliny, porzeczki  czy brzoskwinie...zachecam do wypróbowania....


Składniki:


- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- masa śmietanowa dr Oetker
- 1 litr śmietanki 30%
- ok kg truskawek
- 2 tabliczki czekolady
- listki mięty i melisy do dekoracji





Jaja ubijam z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaje przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie miksuje. Wylewam  na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekę 30 minut w 180 st C. Pozostawiam do ostygniecia w piekarniku.

 Masa śmietanowa robię według przepisu na opakowaniu. Do tego wrzucam pokrojone truskawki. Krem jest delikatny i aksamitny. 



Biszkop rozcinam na dwa równe blaty. Dolny blat biszkopty wkładam do foremki. Na brzegach foremki układam pokrojone na pół truskawki (płaską stroną truskawki do foremki). Wykładam cały krem i przykrywam drugim biszkoptem. 



Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wylewam czekolade na biszkopt i delikatnie wyrównuje nożem. Brzegi ciasta dekoruje truskawkami pokrojonymi w ćwiartki oraz listkami mięty i melisy.






Komentarze

Popularne