Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Tym razem zainspirowana zdjęciem na które natrafiłam kiedyś w internecie, postanowiłam połączyć łososia ze szpinakiem, odrobiną czosnku i ciastem francuskim. Z lekka maślaną nutą. Mówię Wam pychaaa!
Składniki:
- - filet z łososia bez skóry – około 300g
- - 2-3 garści świeżego szpinaku baby
- - ser mozzarella
- - łyżka masła
- - 1-2 małe szalotki (lub małe cebule)
- - opakowanie ciasta francuskiego
- - jedno jajko (do posmarowania ciasta)
- - sól, pieprz, czosnek
- Szpinak myje i osuszam. Szalotkę siekam drobno. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam szalotkę aż zmięknie. Lekko sole. Dodaje szpinak i podduszam przez kilka minut. Doprawiam jeszcze raz solą, pieprzem i czosnkiem.
Na cieście francuskim układam umytego i osuszonego łososia. Na wierzch nakładam szpinak i plaster mozzarelli. Ciasto zwijam szczelnie a brzegi dociskam widelcem. Wierzch smarujem rozkłóconym jajkiem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut (do zrumienienia wierzchu).
Komentarze
Prześlij komentarz