Szarlotka z połówkami jabłek

Tym razem zapraszam was do upieczenia szarlotki innej niż zawsze. Ciasto jest szybkie do upieczenia i znika wyjątkowo szybko. Jest delikatne, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Połówki jabłek otulane kruchym ciastem będę smakowały jeszcze lepiej na ciepło z gałka lodów śmietankowych. 
Szczerze polecam !!!



Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 150 ml jogurtu greckiego
- kostka masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek cukru
 
- około 8 jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy

- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu greckiego




Wszystkie składniki wyrabiam rękoma do uzyskania jednolitej masy. Formuje kulę, dziele na pół. 
Jedną połowę ciasta zawijam w folię i wkładam do lodówki. Drugą część wykładam na przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Obieram jabłka, przecinam na pół i wykrawam gniazdo nasienne.
Wkładam do miseczki, posypuje cynamonem i cukrem waniliowym.
Połówki jabłek wykładam na ciasto i przykrywam drugą połową rozwałkowanego ciasta. Brzegi ciasta dociskam.
Wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut.
W czasie pieczenia, cukier puder i jogurt mieszam, aby powstał lukier.
Jeszcze ciepłe ciasto lukruje.
Smacznego!!!





Komentarze

Popularne