Tarta wielkanocna














Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki wody

Składniki na farsz:
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 200 g szynki pokrojonej w kostkę
- 200 g żółtego sera startego na tarce
- 200 g śmietany 18 %
- 1 jajko
- pęczek posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz





Wszystkie składniki na spód umieszczam w misce, zagniatam ciasto, owijam je w folię spożywczą. Chowam do lodówki na 30 min.


Formę do tarty smaruje i posypuje mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepiam cienko ciastem.
Nakłuwam ciasto widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolą.
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.

W tym czasie przygotowuje wypełnienie.
W misce mieszam śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser, Następnie dodaje szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawiam solą, pieprzem. Nadzienie przekładam na podpieczony spód. Na wierzchu układam ugotowane jajka przekrojone na połówki.






Komentarze

Popularne