Tiramisu

Składniki:
- 4 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki likieru Amaretto (lub zapach migdałowego)
- 250 g serka Mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- paczka biszkoptów podłużnych
- 2 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki kakao


Żółtka przekładam do żaroodpornej miski razem z cukrem. Ustawiam nad garnuszkiem z niewielką ilością lekko gotującej się wody. Przez ok. 6-10 min podgrzewam ( nie wolno dopuścić do wrzenia ) cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masa powinna być tak gęsta i jasna. Dodaje Amaretto, serek Mascarpone oraz kremówkę i miksuje, aż masa będzie sztywna.
Biszkopty ( po jednym ) na chwilę zatapiam w chłodnej kawie, układam w blaszce. Na warstwę biszkoptów wykładam połowę masy. Ponownie biszkopty chwilę zanurzam w kawie i układam na kremie. Na koniec ponownie warstwa biszkoptów. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody. Na koniec oprószam kakao. Wkładam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Komentarze

Popularne