Sylwestrowe ptysie z kremowym serkiem I łososiem

Składniki:
- 150ml mleka
- 250ml wody
- 200g masła
- 350g mąki pszennej 
- 6 jaj
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 150g łososia wędzonego
- 250g serka kremowego
- 2 łyżki majonezu 
- pwczek szczypioreku
- sól, pieprz


Ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotowuje. Dodaje - na raz - mąkę i bardzo szybko mieszam łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotuje dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. Do ciepłego ciasta, miksując, dodaje po kolei, po jednym jajku. 
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formuje piramidki o średnicy ok. 4 cm.
Ptysie piekę ok. 25- 30 minut w temperaturze 220°C.
Po upieczeniu pozostawiam do ostygnięcia.
Nadzienie przygotowuje mieszając serek kremowy z majonezem, drobno posiekany szczypiorkiem oraz przyprawami. Każdego ptysie rozkrajam na pół. Nakładam łyżeczkę serka ze szczypiorkiem oraz różyczke zwiniętego łososia. Nakrywam górę ptysia. 
Smacznego!!!


Komentarze

Popularne