Pączki z konfiturą z róży i lukrem

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- cukier waniliowy 
- 40 ml spirytusu 
dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- konfitura do nadziania
- 1 szkl cukru puderu na lukier + 4 łyżki gorącej wody
- skórka pomarańczowa


Zaczynam od zrobienia zaczynu. Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. 
Mąkę pszenną przesiewam,dodaje pozostałe składniki, zaczyn i wyrabiam, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiam ciasto kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ja robie to mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formuje w kulę, wkładam do miski, przykrywam i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. 
Ciasto rozwałkowuje na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawam pączki, i odkladam na ściereczke do wyrośnięcia na godzinę. 
Smażę w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor.
Wyjmuje i osączam na papierowym ręczniczku. Nadziewam konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego z długą końcówką do nadziewania.  
Polukrować i posypać skórką pomarańczową.

Zajadac ciepłe. Najtrudniej się nie oblizać. Smaczego !!!

Komentarze

Popularne