Cebularze
Dziś podzielę się z wami przepisem na domowe cebularze. Są one znakiem rozpoznawczym Lubelszczyzny. Tradycyjnie robi się je dodatkiem maku, ale możecie z niego zrezygnować. Bułki mają fantastyczny słodkawy smak, mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do np mięsnego dania obiadowego czy zupy.
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 kg mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- żółtko do posmarowania
- 1 kg cebuli
- kilka plastrów boczku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować. Zaczyn wyrabiam z resztą mąki, mleka, wodą i solą. Ciasto ma być sprężyste, elastyczne i nie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. W czasie wyrastania ciasta przygotowuje farsz. Cebule, obieram i kroję w półplasterki, boczek kroje w kostkę. Wrzucam na rozgrzaną patelnie, solę i pieprzę. Duszę około 15 min, aż cebulka się zeszkli i będzie miękka.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatam i formuję podobnej wielkości placuszki.
W każdym placku robię lekkie zagłębienie – wypełniam je farszem, z brzegu pozostawiając niewysoki rant.
Odstawiam do wyrośnięcia na 40 min. Po wyrośnięciu brzegi smaruje żółtkiem. Piekę około 30 min kontrolując stopień wypieczenia i karmelizacji farszu cebulowego.
Komentarze
Prześlij komentarz