Kruche rogaliki tylko z trzech składników...

Rogaliki należą do grupy niesamowitych, słodkich przekąsek, którą uda się zrobić każdemu. Dlatego śmiało zapraszam do zmierzenia się z tym prostym, tanim i sprawdzonym przepisem.



Składniki:
 - 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła

- 200 g kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- kilka łyżek marmolady
- cukier puder do oprószenia





Mąkę wsypuje do dużej miski. Dodaje masło i rozcieram pomiędzy palcami, aż powstaną niewielkie grudki. Dodaje śmietanę i wyrabiam wszystko szybko, aż masa będzie jednolita.
Ciasto uformuje w kulę, owijam szczelnie folią spożywczą. Wkładam do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto dziele na 3 – 4 części, każdą rozwałkowuje na okrągły placek grubości około 3 mm, i kroję na  podobnej wielkości trójkąty.
Przy szerokim końcu każdego trójkąta nakładam łyżeczkę marmolady, zwijam całość w rogalik. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę rogaliki w temperaturze 180 st C. przez około 20 – 25 minut, aż się zarumienią.
Wystudzone rogaliki oprószam obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)





Komentarze

Popularne