Kruche faworki

Jak co roku, w karnawale, muszą pojawić się faworki. Kruche, złociste ciasteczka oprószone cukrem pudrem, są lekkie, wprost idealne. Tym razem przedstawiam wam przepis na faworki kruche na śmietanie. Te dosłownie rozpływają się w ustach. Jeśli lubicie delikatne, cieniutkie, lekkie i rozpływające się w ustach faworki, przygotujcie w karnawale faworki kruche na śmietanie.







Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 7 żółtek
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy)
- cukier puder do oprószenia 

Mąkę przesiewam, dodaje żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrabiam do otrzymania gładkiego ciasta. Odkładam zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowuje (cieniutko) i radełkiem wykrawam prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek nacinam wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlekam przez otwór.
Smażę w gorącym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Odsączam na ręczniczku papierowym.
Oprószam cukrem pudrem.
Smacznego !!!






Komentarze

Popularne