Chlebki pita i gyros

Pita to okrągłe, cienkie placki pszenne. Które możemy nadziać je ulubionymi składnikami. Ja takie chlebki zrobiłam z warzywami i kurczakiem w sosie czosnkowo-koperkowym. Super pomysł na obiad inny niż zazwyczaj, a każdy z nas ma ochotę czasami na fast-food.
Powiem wam jedno – rewelacja!



Składniki:
Chlebek pita:- 3 szklanki mąki pszennej
- 1  szklanka letniej wody- 1 łyżeczka soli- 20 g drożdży świeżychDodatkowo:- 500 g piersi z kurczaka- sól, pieprz- przyprawa Gyros- sałata- pomidor, ogórek- czerwona cebulaSos czosnkowo-koperkowy- 3 łyżki majonezu- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku, koperek





Chlebek pita:W miseczce mieszam rozkruszone drożdże z szczyptą cukru i 1/4 szklanki wody. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaje rozczyn z drożdży oraz pozostałe składniki. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formuje kulę, przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i odkładam w cieple do podwojenia objętości na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dziele na 8 równych części i formuje z nich kule. Każdą kulę rozwałkowuje na placek o średnicy około 15 cm. Odkładam na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykrywam ściereczką (na około 30 minut). W międzyczasie zaczynam rozgrzać blachę i piec. Wyrośnięte chlebki kładę na rozgrzaną blachę i piekę w temperaturze 220 stopni przez około 7-10 minut, do zarumienienia. Trzeba pamiętać aby nie piec ich za długo bo mogą wyjść twarde i nie zdołamy ich przekroić. Po upieczeniu wyjmuje z piekarnika i odkładam do lekkiego wystudzenia.Dodatki:Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą gyros. Smażę na patelni do zrumienienia. Warzywa kroję na mniejsze cząstki. W misce mieszamy majonez ze śmietana, czosnkiem oraz koperkiem.

Chlebki rozkrajam, smaruje sosem, nadziewam warzywami i kurczakiem i polewam dodatkowo sosem.
Smacznego 





Komentarze

Popularne