Chleb z garnka
Ostatnio bardzo popularny stał się przepis na domowy chleb pieczony w garnku. A u mnie w naczyniu żaroodpornym. Chleb drożdżowy zaparza się pod szczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni. Jednocześnie zachowuje twardą i chrupiącą skórkę.
Składniki:
-750 g mąki pszennej
-25 g świeżych drożdży
-1 łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki oleju
-2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej ale nie gorącej)
Drożdże rozpuszczam w wodzie,dodaje resztę składników. Mieszam, miskę zawijam folia i wstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia rano podsypuje obficie blat mąką i wykładam ciasto-zagniatam-jest dość luźne. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiam na 220 stopni i wstawiam do niego naczynie żaroodporne w którym będzie się piekł chleb.
Komentarze
Prześlij komentarz