Cuda-Ciacha na patyku- Pop Cakes- wersja 1

Pop cakes to pyszna zabawa w kuchni przy pomocy dzieci. Fajny przepis na kinder party ale i na piknik. To pierwsza wersja moich pop cake-sów, wkrótce następne przepisy. 

Składniki (na około 21 ciasteczek):
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 230g masła
- 150g kwaśnej śmietany (zimnej)

Dodatkowo:
- słoik dżemu (250g)
- roztrzepane jajko
- cukier
- 21 patyczków

Ciasto
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło i chwilę wyrabiać ciasto. Następnie dodać śmietanę i dalej wyrabiać. Można posypać 2 łyżki mąki, by ciasto nie było zbyt lepkie. Gdy będzie już wyrobione, uformować kulę, przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i schować do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto należy rozwałkować (podsypując mąką) a następnie wycinać okręgi np. szklanką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej krążki ciasta, potem patyczki, dociskając je delikatnie. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i położyć kolejny krążek ciasta z wyciętym serduszkiem lub gwiazdką. Boki docisnąć za pomocą patyczka lub widelca. Wierzch pie popsów posmarować jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 210 stopni przez 15 minut aż mini ciasta się zezłocą.
Pozostawić do ostygniecia. 

Komentarze

Popularne