Pudding z chia i mango

Nasiona chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej.
Te małe ziarenka mają dużą moc, bogate są w witaminy, minerały, błonnik i białko, a przede wszystkim dodają energii, mocy i siły. Jako jedne z niewielu źródeł kwasów omega 3 i omega 6 zawierają je w idealnej proporcji. Dodatkowo, mając właściwość pęcznienia, absorbują płyny, w których są namoczone i oddają je stopniowo, nawilżając cały organizm od środka. Pęcznieją aż dziewięciokrotnie, co również jest zaletą dla dbających o linię. Błonnik w nich zawarty przyczynia się do utrzymania płaskiego brzucha.


Składniki na 1-2 porcje:
- 200 ml mleka np. kokosowego, migdałowego, ryżowego, owsianego lub innego, które lubicie
- 3 łyżki nasion chia 
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- mango lub inne świeże sezonowe owoce
- garść ciastek owsianych lub granoli

Wymieszałam mleko, miód z nasionami chia, odstawiam na 2 godziny, od czasu do czasu mieszam by nie zrobiły się grudki. Mango obieram i drobno kroję. Do szklaneczek wsypuje pokuszone ciasteczka, nakładam pudding i warstwe mango. Posypuje nasionami chia. Nasiona chia sprawdzą się też jako dodatek do każdego koktajlu, gdyż świetnie zagęszczają i nadają konsystencję.







Komentarze

Popularne