Makowiec
Mój idealny makowiec. Wypróbowany juz kilkakrotnie, dopracowany i mogę polecić go każdemu. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał :-)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- cukier waniliowy
- masa makowa
- lukier ( szkl cukru pudru, 4 łyżki gorącej wody )
Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam by zaczęły pracować. Po 10 minutach dodaje pozostałe składniki i wyrobiam ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ciasto przekładam do większego naczynia, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Ciasto drożdżwe dzielę na 2 części, rozwałkowuje prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładam masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijam jak roladę. Każdy z makowców zawijam w papier do pieczenia pozostawiajac ok 2 cm luzu. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Piekę w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru. Wyjmuje, rozcinając papier od góry, zostawić do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz