Zupa krem z dyni
Składniki:
- 500 g miąższu dyni (użyłam Hokkaido)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Dodatkowo:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 3 łyżki słodko-ostrego sosu chilli
- sól, pieprz
- grzanki czosnkowe
Dynie, marchewki, cebulę i czosnek obieram. Wszystkie warzywa kroję na kawałki i układam w foremce. Oprószam solą, pieprzem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 30 minut w temp. 200 C. W garnku nastawiam bulion i wrzucam upieczone warzywa. Gotuje 30 min na małym ogniu. Doprawiam curry, papryka oraz mleczkiem kokosowym. Blenduje na gładki krem.
Mięso kroję na wąskie paski. Nabijam po 2-3 kawałki na patyczki do szaszłyków, tworząc falbankę. Doprawiam solą, pieprzem oraz sosem chili. Smażę na patelni grillowej.
Zupę dekoruję natką pietruszki, grzankami. Podaję z gorącymi szaszłykami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz