Pavlova a'la tiramizu

Składniki:
Na bezowe blaty:

- 6 białek
- 250g cukru 
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej wody

na krem:
- 600 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki amaretto
- 3 łyżki cukru

ponadto:
- ok 4 łyżeczek kakao

Kawę rozpuszczam w gorącej wodze i  studzę. Białka ubijam na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce dodaje cukier i cały czas miksuje. Gdy piana jest juz sztywna dodaje sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i zimną kawę. Chwilę wszystko miksuję. Z masy formuje na papierze do pieczenia dwa okręgi wielkości talerza obiadowego. Bezę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 min a następnie zmniejszam do 100 C i suszyć dwie godziny. Bezy studzę w piekarniku.
Kremówkę ubijam z mascarpone. Dodaje cukier i amaretto.
Na pierwszy blat bezowy wykładam połowę kremu. Obsypuje go dość mocno kakao. Kładę drugi blat i wykładam resztę kremu i lekko rozsmarowuje. Oprószam kakao.

Komentarze

Popularne