Rogale Marcinkowskie

Składnkki:
Nadzienie:
- 250 g maku białego
- 200 g marcepanu
- 40 g cukru pudru
- 60 g miodu
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 5 fig
- 3 łyżki kandyzowanej pomarańczowej
- 3 łyżki rodzynek
Ciasto:
- 500 g mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 3 łyżki masła (stopionego)
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 200 g masła (zamrożonego)
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeki mleka
- rozdrobnione migdały, orzechy i skórka pomaranczowa do posypania

Przygotowanie:
Nadzienie:
Orzechy i figi zalewam wrzątkiem. Biały mak płucze. Następnie gotuje w  250 ml wody na małym ogniu przez 20-30 minut, do wyparowania większej ilości wody. Wyłaczam palnik a garnek z makiem pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimny mak, marcepan i figi miele dwu-trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach.
Do zmielonego białego maku dodaje posiekane migdały, orzechy włoskie,  skórkę pomarańczową, cukier puder, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego.
Całość mieszam, następnie ubijam na puszysta masę dwa jajka, które dodaje do masy makowej. Ponownie dokładnie mieszam, do uzyskania jednolitej, lekko wilgotnej, ale nie rzadkiej masy.

Ciasto:
Robie zaczyn. Odlewam pół szklanki ciepłego mleka lacze z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam na 15 minut.
Do miski wsypuje mąkę, sól. Jajko ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę i dodaje do miski z mąką, dodaje ekstrakt waniliowy oraz ciepłe mleko. Całość zaczynam wyrabiać dodając stopniowo rozpuszczone masło i zaczyn. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, aż zrobi się jednolite, następnie odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie wkładam dodatkowe masło do zamrażalnika.
Gdy ciasto podrośnie, rozwałkowuje je na prostokątny placek. Na 2/3 powierzchni ciasta kroję cieniutko zamrożone masło. Ciasto skladam na trzy część, zaczynając od części bez masła.
Całość ponownie rozwałkowuje na cienki prostokąt, i ponownie skladam ciasto na trzy części. Zawija szczelnie w folię spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny. Proces powtarzam jeszcze dwa razy.
Po ostatnim chłodzeniu, ciasto rozwałkowuje na prostokąt o równych krawędziach. Ciasto kroję na równe, wąskie trójkąty.
Na każdym trójkącie ukladam farsz. Zaczynam zwijanie od podstawy trójkąta, lekko dociskam ciasto i nacianam na środku, zwijam ciasto do wierzchołka formując rogale.
Zwinięte rogale ukladam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na kilka minut. Smaruje je zmąconym jajkiem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piekę  przez 25-30 minut.

Lukier:
Cukier puder mieszam z łyżką mleka. Lukier nie może być zbyt rzadki, bo spłynie z rogali. Powinien delikatnie spływać z łyżki. Upieczone i lekko przestudzone rogale smaruje lukrem i posypuje rozdrobnionymi orzechami, migdałami i skórką pomarańczową.




Komentarze

Popularne