Szarlotka na kruchym cieście

Kocham szarlotke jesienią. Kwaśne jabłka i kruche ciasto gdy za oknem zaczynają spadać liście. Idealne na ciepło do lodów śmietankowych.

Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
- 250 g masła
- 3 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wrzucam do miski lub na stolnicę i zagniatam szybko i energicznie ciasto. Tak przygotowane ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.
Masa jabłkowa
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier do smaku - zależy od kwasowości jabłek 
- garść rodzynek
- garść płatków migdałowych


Obieram jabłka i kroimy na ćwiartki i drobnej. Następnie przekładam do garnka i praże ok 10 minut, od czasu do czasu podlewając wodą, aby nam się jabłka nie przypaliły. Do ostudzonych jabłek wsypujemy cynamon i cukier według własnego uznania, rodzynki i migdały.
Dno blachy wykładam papier do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. 2/3 części wałkuje tak aby pokryte było całe dno blaszki. Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut w 180 st. Na tak podpieczony spód wykładam jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowuje i wycinam długie, cieniutkie paseczki falowanym radełkiem. Układam paseczki w kratkę. Ciasto wkładam do piekarnika na 180 st C na ok 40 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypuje cukrem pudrem.
Smacznego !!!

Komentarze

Popularne