Ciasto drożdżowe z serem i ze sliwkami
Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam i jakie udało mi się upiec. Dzięki masie serowej wilgotne i puszyste.
Po raz kolejny, chętnie biorę udział w cyklu Wypiekanie na Śniadanie na fb. Przepis jest łatwy i w szybki a efekt wyśmienity. Chętnie będę piekła to ciasto częściej i was także zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
Ciasto:
- 3szkl mąki pszennej (u mnie tortowej)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko i 1 żółtko
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 150 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1/2 kg śliwek
- 150 g twarogu
- 2 łyżki kwasniej śmietany
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- cukier puder lub lukier
W odrobinę ciepłego mleka rozpuszczam drożdże z cukrem. Czekam aż zaczną pracować.
Mąkę wsypuje do miski, dodaje jajka cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewam mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące) i rozpuszczone drożdże. Mieszam łyżką aż składniki się połączą a następnie wyrabiam przez kilka minut. Odstawiam na 1h do wyrośnięcia.
Twaróg, śmietanę, cukier i cukier waniliowy mieszam w misce na gładką pastę. Śliwki pestkujem i kroim na połówki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez kilka minut i rozwałkowuje na stolnicy posypanej mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroje wzdłuż na 3 pasy. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładam twarożek i roluje, aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.
Wałki ciasta układam w tortownicy do pieczenia formując „ślimaka”. Pomiędzy wałki ciasta wciskam połówki śliwek. Smaruje odrobiną mleka i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 - 55 min.
Ciasto nie jest słodkie wiec można posypać je cukrem pudrem lub polukrować.
Blacha ciasta zniknęła w oka mgnieniu. Pyszne do kawy, herbaty lub mleka.
Polecam gorąco.
W cyklu Wypiekanie na Śniadanie udział wzieli:
* Justyna Gotowanie i pieczenie i love it
* Dorota Moje małe czarowanie
* Joanna Notatki kulinarne
* Joanna Różowa Kuchnia
* Joanna Grunt to przepis
* Agnieszka Kuchnia co dnia
* Urszula Moja kuchnia
* Kasia Mia cucina
Mnie tez taka piekna wyrosła a Twojej lukier dodaje smaczku, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziekuję za wspólne pieczenie :-)
I ja dziękuję. Pozdrawiam
UsuńPaula jak pięknie ci drożdżówka urosła. Super wygląda z lukrem. Dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w weekendowym wypiekaniu :) Twoja urosła jak na drożdżach ;)
OdpowiedzUsuńIdealna ta Twoja drozdzowka) dziekuje za wspolne wypiekanie))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie - cudne ciacho i jakie smaczne ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne wypiekanie :).
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z polukrowaniem, wtedy calość jest akuratnie słodka :) Dzięki za wspólne wypiekanie :) Do następnego razu!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochani za miłe słowa. Z wami pieczenie to czysta przyjemność. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle puszysta i pyszna :) Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE.
OdpowiedzUsuńU nas też szybko zniknęła:) Twoja cudownie wyrośnięta i puchata ... zatęskniło mi się za tą drożdżówką:). Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuń