Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Składniki:
- 6 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 500 ml śmietany kremówki 
owoce sezonowe (u mnie ogrodowe- maliny i borówki )


Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaje stopniowo po 1 cukru, łyżeczkę mąki ziemniaczanej  i łyżeczkę octu.
Blaszke wykładam  papierem do pieczenia. Wykladam mase białkową i formuje beze.
Wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i po 10 min. przykręcam temperature do 100°C i piekę jeszcze 3 godz. Studzic w uchylonym piekarniku.

Wystudzoną beze układam na paterze.
Wykładam na nią ubitą kremówkę (z 3 łyżkami cukru). Dekoruje owocami.


Komentarze

Popularne