Kruche ciasto z pianką, owocami i kruszonką

Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Składniki na piankę:

- 5 białek
- 200 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 125 ml oleju rzepakowego

Dodatkowo:

- owoce sezonowe lub mrożone: rabarbar, maliny, jeżyny, truskawki, jagody

Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiewam do miski. Dodaje zimne masło i żółtka. Szybko zagniatam ciasto. Dzielę ciasto na dwie części – 60% i 40%  i wstawiam do zamrażarki.
Formę wykładam papierem do pieczenia. Większą część ciasta zacieram na tarce o grubych oczkach i rozprowadzam żeby było w miarę równo i podpiekam na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
Odstawiam do całkowitego wystudzenia – ważne!






Gdy podpieczony spód wystygnie, ubijam białka. Kiedy będą sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuje oba cukry i cały czas ubijam na wysokich obrotach. Następnie powoli wsypuje budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewam olej, nie przerywając miksowania ale na mniejszej prędkości.
Wykładam pianę na ostudzony spód a następnie owoce. Na wierzch zacieram resztę zamrożonego ciasta.
Piekę przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po ostygnięciu posypuje cukrem pudrem.




Komentarze

Popularne