Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Idealny przepis na obiad. Makaron oraz pulpeciki w aksamitnym sosie pomidorowo-pieczarkowym...Obiad, który pokocha wasza rodzina.
  





Składniki:PULPECIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mała cebulka
SOS:
- 1 cebula
- 2000 g pieczarek
- 1 papryka
- pasata pomidorowa
- 200 g wędzonego boczku
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Mięso mielone przekładam do miski. Dodaje jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Wilgotnymi dłońmi formuje małe pulpeciki i wrzucam na patelnię. Pulpeciki smażę na rumiano z każdej strony.
Cebulę obieram i kroje w kostkę. Pieczarki kroje w plasterki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroje w kostkę. Boczek kroje w kostkę.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu pulpecików podsmażam cebulę i boczek. Smażę je razem kilka minut aż cebula się zeszkli, a boczek się zarumieni. Wówczas dodajemy pieczarki, smażę razem aż woda z pieczarek odparuję. Dodaje słodką paprykę, sól i pieprz. Do zawartości patelni dodaje mięsne pulpeciki i podlewam wodą tak, aby zakryła cienką warstwą mięso. Całość duszę pod przykryciem około 10 minut. Dodaje paprykę oraz pasate pomidorową. W tym czasie śmietanę mieszam z mąką, dodaje kilka łyżek wywaru z duszenia mięsa, aby zahartować śmietanę. Wlewam śmietanę do gotującego się sosu i szybko mieszam, aby śmietana się nie zważyła.
Pulpeciki w sosie podajemy z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Komentarze

Popularne