Strudel z jabłkami

Jesień...czas na jabłka...Dzisiaj mam dla was przepis na przepysznego, słodkiego i pachnącego cynamonem strudla. Ostatnie ciepłe dni spędziliśmy na sprzątaniu ogrodu i grzaniu się w promieniach słońca...przed nami coraz krótsze dni, szare, deszczowe...a to ciacho osłodzi wam jesienne wieczory...



Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
- 180 ml letniego mleka- 150 g masła, roztopionego- 6 żółtek - 30 g świeżych drożdży - 8 łyżek cukru- pół łyżeczki soli - cukier waniliowy 
- 1 kg jabłek + 4 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu + kilka kropel cytryny
- lukier ( szklanka cukru pudru + kilka łyżek gorącej wody )




Zaczynam do zrobienia zaczynu. Mleko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam by drożdże ruszyły. Żółtka ubijam z cukrem, dodaje cukier waniliowy, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, zaczyn drożdżowy i podsypuje mąkę. Całość zagniatam. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. 
Jabłka obieram, wycinam gniazda nasienne i kroje w kostkę. Skraplam sokiem z cytryny, słodzę i dodaje cynamon. Dokładnie mieszam.
Ciasto dziele na dwie części. Rozwałkowuje duży placek, wysypuje połowę jabłek i równomiernie rozprowadzam. Zawijam strudel. To samo robię z drugą polową ciasta. 
Strudle układam na blasze i piekę ok 45 min w 180 st C.
Cukier puder mieszam z kilkoma łyżkami cieplej wody by powstał gęsty lukier. Po ostygnięciu ciasta polewamy go lukrem.
Smacznego !!! 




Komentarze

Popularne