Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Tortilla hiszpańska zwana też tortilla española lub tortilla de patatas to rodzaj omletu przygotowywanego z ziemniaków. Często dodaje się do niej również różnego rodzaju warzywa, mięsa czy ryby. Przygotowanie hiszpańskiej tortilli polega na podsmażeniu cebuli razem z ziemniakami, a następnie zalaniem ich rozbełtanymi jajkami i usmażeniu na patelni. Tortilla jest idealnym daniem zarówno na obiad czy kolację ale i na drugie śniadanie. Mozna zrobic ja ze wszystkiego co znajdziemy w lodówce. Hiszpanie jedzą ją z ziemniakami i cukinia. Można zrobić z serem fetą i szpinakiem.

Składniki:


- 5 niedużych ziemniaków surowe pokrojone w cienkie talarki

- 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 2 cebulki pokrojonej w kosteczkę
- 6 jajek
- 2 ząbki czosnku pokrojone
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- kiełbasa chorizzo pokrojona
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki

Przygotować patelnię o średnicy około 18 - 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć kiełbasę. Od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.
Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszac
Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry). Smacznego!!!











Komentarze

Popularne