Tarta na kruchym cieście z borówkami
Super szybkie ciasto na upalne dni. Kruchy spód, smietanowy krem i słodkie borówki...
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki zimnej wody
- 5 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 500 ml śmietanki kremówki 36 %
- 400 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 szkl borówek
Składniki na ciasto zagniatam szybko i odkładam ciasto na pół godziny do lodówki. Śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier i serek maskarpone, ubijam. Odstawiam do lodówki. Formę do tarty smaruje masłem i podsypuje mąką. Wypełniam formę ciastem i wstawiam na 30 min do pieca rozgrzanego do 180 st C. Po ostygnięcia ciasta, wykładam masę śmietanowa. Wysypuje borówki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz