Owoce pod koglem-moglem czyli deser w 5 minut

Mieliśmy okazje ostanio spędzić dzień na wsi, a tam plantacja malin i jeżyn. Pogoda nas nie rozpieszczała, padało i wiało, ale zabawa przy rwaniu owoców była przednia. Zrobiliśmy z nich soki na zime, cudowną Pavlovą a na koniec deser w 5 minut. To był strzał w dziesiątkę. Deser najłatwiejszy w świecie, który zrobisz w mgnieniu oka i wyjątkowo tani.



















Składniki (u mnie na 12 tartaletek):
- ulubione, sezonowe owoce, u mnie maliny, jeżyny i brzoskwinki (z naszego ogrodu)
- 5 żółtek jaj 
- 1 całe jajko
- pół szklanki cukru
- esencja waniliowa








Owoce układam w foremkach lub kokilkach. Brzoskwinie kroję na drobne cząstki. Żółtka, cale jajko, cukier oraz esencje waniliową, wrzucam do miski i miksuję na jasny i puszysty kogiel-mogiel.
Delikatne zalewam nim owoce. Piekę 10 min w 180 st C.











Komentarze

Popularne