Ciasto brzoskwiniowa chmurka

Składniki:
- 2 opakowania ciastek owsianych
- 100 g masła

- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 i 1/3 szkl. gorącej wody

- 500 g świeżych owoców u mnie brzoskwinie i śliwki bez skórki

- 2 opak śmietany 36 % po 330 g
- 2 opak serka mascarpone po 250 g
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy

- 5 białek
- 150 g cukru 
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku  cytryny




Białka ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaje stopniowo cukier. Ubijam do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodaje mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i dokładnie miksuje.
Masę bezową rozsmarowuje na papierze o wymiarach formy do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku do 100 st C. na ok 120 min. Beza po upieczeniu powinna być chrupka i wypieczona.

Ciastka owsiane krusze w blenderze i mieszam z masłem. Wykładam na blaszce i równam łyżką.
Owoce obieram i kroję w kostkę. 

Galeretki rozpuszczam w gorącej wodzie i studze. Do ostudzonej galaretki dodaje owoce i mieszam. Odstawiam do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewam na spód z ciasteczek. Wstawiam do lodówki. 

Śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier i cukier waniliowy umieszczam w misie miksera i ubijam do momentu uzyskania sztywnego kremu.
Krem śmietankowy wykładam na galaretkę z owocami. Rozsmarowuje równomiernie. Na krem wykładam całkowicie ostudzoną bezę.


Ciasto wystawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Przechowywuje w lodówce.








Komentarze

Popularne