Wieniec z szynką parmeńską i mozzarellą - wersja 1

Zainspirowana programem Chleby Paula Hollywooda na kanale kuchni+ postanowiłam upiec pyszny wieniec z ciasta drożdżowego z szynką parmeńską, mozarellą I bazylią. Przepis jest idealny a ciasto puszyste w środku i chrupiące na wierzchu. Danie idealne na wieczór ze znajomymi, grilla czy piknik. Dodatki można oczywiście zmieniać.

Składniki:
- 500 g mąki ( u mnie pszenna tortowa extra )
- 10 g soli
- 10 g drożdży 
- 4 jajka
- 170 g mleka 
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 12 plasterków szynki parmeńskiej
- 2 kulki sera mozzarella
- 1 pęczek bazylii
- ser żółty starty najlepiej parmezan
- mąka do podsypania


Suche składniki łącze i mieszam ze sobą. Dodaje poruszone drożdże.  Dodaje jajka i mleko. Zagniatam lekko i dodajem masło po kawałku. Zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Stolnice podsypuję mąką, ukladam ciasto i przykrywam sciereczką. Pozostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Wykładam ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowuje na grubość ok. 1 cm. Układam na ciasto plastry szynki, rozrzucam kawałki mozzarelli, posypuje porwanymi liśćmi bazylii i startym serem. Ciasto zawijam w rolade. Podsypuje mąką i odwracam ciasto szwem do dołu. Przekrawam walec wzdłuż na 2 równe części, odwracam przecięciem do góry i zsuwam razem połówki. Chwytam za końce i kręcąc w przeciwnych kierunkach, szybko skręcam części ze sobą. Formuje wieniec i ściskam końce ze sobą, by się skleiły. Przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200°C i piekę 25 minut, aż się zrumieni.
Bawcie się smakiem i zmieniajcie swoje ulubione dodatki. 
SMACZNEGO ! ! !


Komentarze

Popularne