Wieniec drożdżowy ze szpinakiem i mięsem mielonym - wersja 2

Składniki:
- 500 g mąki
- 10 g soli
- 10 g drożdży 
- 4 jajka
- 170 g mleka 
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebulka 
- kilka pieczarek
- pół słoika suszonych pomidorów 
- 2 kulki sera mozzarella
- 3 garści szpinaku baby
- kosta sera żółtego startego
- mąka do podsypania


Suche składniki łącze i mieszam ze sobą. Dodaje poruszone drożdże.  Dodaje jajka i mleko. Zagniatam lekko i dodajem masło po kawałku. Zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Stolnice podsypuję mąką, ukladam ciasto i przykrywam sciereczką. Pozostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. 
Cebulkę i pieczarki podsmażam na łyżce oleju. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaje mięso mielone i smaże do całkowitego odparowania wody. Dodaje pokrojone suszone pomidory. 
Wykładam ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowuje na grubość ok. 1 cm. Układam na ciasto szpinak, podsmażone mięso mielone, rozrzucam kawałki mozzarelli i starty ser. Ciasto zawijam w rolade. Podsypuje mąką i odwracam ciasto szwem do dołu. Formuje wieniec i ściskam końce ze sobą, by się skleiły.  Nacinam. Odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200°C i piekę 35 minut, aż się zrumieni.

Dodatkowo zrobiłam sos czosnkowy z jogurtu greckiego, 2 ząbków czosnku i koperku.

Komentarze

Popularne