Wieniec drożdżowy ze szpinakiem i mięsem mielonym - wersja 2
Składniki:
- 500 g mąki
- 10 g soli
- 10 g drożdży
- 4 jajka
- 170 g mleka
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebulka
- kilka pieczarek
- pół słoika suszonych pomidorów
- 2 kulki sera mozzarella
- 3 garści szpinaku baby
- kosta sera żółtego startego
- mąka do podsypania
Suche składniki łącze i mieszam ze sobą. Dodaje poruszone drożdże. Dodaje jajka i mleko. Zagniatam lekko i dodajem masło po kawałku. Zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Stolnice podsypuję mąką, ukladam ciasto i przykrywam sciereczką. Pozostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Cebulkę i pieczarki podsmażam na łyżce oleju. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaje mięso mielone i smaże do całkowitego odparowania wody. Dodaje pokrojone suszone pomidory.
Wykładam ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowuje na grubość ok. 1 cm. Układam na ciasto szpinak, podsmażone mięso mielone, rozrzucam kawałki mozzarelli i starty ser. Ciasto zawijam w rolade. Podsypuje mąką i odwracam ciasto szwem do dołu. Formuje wieniec i ściskam końce ze sobą, by się skleiły. Nacinam. Odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200°C i piekę 35 minut, aż się zrumieni.
Dodatkowo zrobiłam sos czosnkowy z jogurtu greckiego, 2 ząbków czosnku i koperku.
Komentarze
Prześlij komentarz