Sos pomidorowo-paprykowy na zimę

Nastał czas najlepszych pomidorów. Są piękne, dojrzałe i wyjątkowo słodkie. To najlepsza pora by wykorzystać ich dostępność i zaopatrzyć się w pomidory na zimę. Mój sos jest idealny do kanapek i do mięsa. Można go użyć także do grilla, jako dip do warzyw czy chipsów lub jako sos do pizzy.



- 2 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1,5 kg czerwonej papryki
- 1 kg marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki soli
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 5 liści laurowych

Pomidory zlewam wrzątkiem i obieram ze skórek. Kroje na mniejsze kawałki. Cebulę , czosnek i paprykę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram i ścieram na drobnych oczkach.

W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i wkładam pokrojone warzywa. Duszę przez 30 minut i dodaje pozostałe składniki (ocet, cukier i przyprawy). Duszę, często mieszając, aż soki z warzyw się zredukują. Około 4 godziny na bardzo małym ogniu.

Gorące przekładam do słoików, zakręcam mocno i stawiam do góry dnem żeby słoiki się zassały.







Komentarze

Popularne