Drożdżowe bułeczki maślane z kruszonką


Bułeczki drożdżowe pachnące masłem i wanilią. Idealne do ciepłego mleka. Wyjątkowe z konfiturą domowej roboty, u mnie morelowa pachnąca zeszłorocznym latem. Fajne na drugie śniadanie lub do kawy. Zapraszam do wypróbowania.




Składniki:

- 1 szklanka letniego mleka
- 110 g masła, roztopionego 
- 3/4 szkl cukru
- 1 jajko i 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 4 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
Dodatkowo na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- szczypta cynamonu

Zaczynamy od zaczynu drożdżowego. Ciepłe mleko, łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże mieszam i odstawiam aż zaczną pracować. W tym czasie jaka z cukrem i cukrem waniliowym ubijam na puszystą i jasna masę. Dole wam rozpuszczone masło. Miksuje. Zakładam haki do wyrabiania ciasta i zaczynam wyrabiać podsypując mąkę oraz dolewając rozczyn. Ciasto nie powinno się kleić. Odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Składniki na kruszonkę wymieszać w miseczce.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 części i formować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. 
Wyrośnięte bułki posypać kruszonka, piec około 25 minut w temperaturze 180ºC





Komentarze

Popularne